Monthly Archives: March 2022

Sotasensuuri Suomessa. Onko sitä?

Suomessa valtamedia kohisee Venäjän asettamasta sensuurista. Millaisesta sensuurista? Venäjällä Ukrainan sodasta ei saa käyttää termiä sota, vaan se on korvattava konflikti sanalla. Hesari irvailee venäläiselle sensuurille, mutta onko suomalaisella lehdillä asiat paremmin? Ei ole.

Sotasensuuri Suomessa on läpipääsemätön. Valtamediat muokkaavat uutisensa sensuurisiivilän läpi. Jopa keskustelukanavat on tiukassa kontrollissa.

Esimerkiksi fasistia ei saa sanoa fasistiksi, totuutta EUn taloudellisesta tuesta Azov pataljoonalle ei saa paljastaa. Paljastaja vaiennetaan. Tässä kommentti joka johti täydelliseen vaientamiseen ja kommentointioikeuden poistamiseen Hesarista. Normaalisti liian todelliset kommenttini vain siivotaan lehdestä pois sensuurimääräysten mukaan, mutta kommentointioikeus on jätetty. Nyt poistettiin kaikki, sekä totuus että kirjoitusoikeus. Tässä poistettu teksti:

“(HS 8.3.2022 uutisotsikko): Vesi ja sähkö katkesivat kokonaan saarretussa Mariupolissa – Venäjä voisi perustella kaupungin tuhoamisen vapaaehtois­joukon äärioikeisto­taustalla

Jarmo Lius 8.3. 22:30:
Kiitos toimitus. Vihdoin lehden toimitus kirjoittaa asiaa, tosiasiaa Ukrainan valtionhallinnon riveissä taistelevasta Azov pataljoonasta. Se on huolehtinut Donbassin rintaman hirmutöistä vuodesta 2014 ja hirmutyöt jatkuvat edelleen. Lasten murhia, siviilien ampumisia, pahimmillaan nuo äärinatsit eivät pidä venäläisiä ihmisinä, he ovat huvitelleet ampumalla tarkkuuskiväärillä viattomia perheenäitejä, ruokakaupassa kävijöitä verilammikkoon kadulle. Uhreja on tuhansia. EU on avustaessaan vuodesta 2014 avustanut myös tätä Azov pataljoonaa, maksanut sen sotilaiden palkat ja ostaneen kiväärit näiden roistojen käsiin. Tätä Venäjä ja “niin kutsuttu” Donetskin ja Luganskin yhteiskunnat ovat vuosia halunneet kertoa meille suomalaisille. Kiitos HS että vihdoin annat äänen eniten ja vuosia kärsineille.”


Hesari antoi vankeustuomion. Mielipidevankeuden pituudesta ei tietoa. Hesarin mielestä Suomen kansalle ei saa paljastaa suomalaisten tukevan Azov pataljoonaa.

Myös Facebookissa sensuuri jyllää. Sieltä tuli vankeustuomio sarkasmin perusteella. Profiili vaiennettiin kuukaudeksi. Jälleen sensuurin kohde oli paljastamani tiedot Azov pataljoonasta ja totuus sen vaikutuksesta Ukrainassa (lukijavaroitus tyylilaji on sarkasmi):

“Mitä jos joku perustaisi Suomeen Azov pataljoonan? Pataljoona voisi jahdata vihreitä, homoja, vassareita ja estää näiden puolueiden kansanedustajien pääsyn Eduskuntaan. Lisäksi pataljoona voisi vierailla paikallisradioiden studioissa ja kieltää kaikenlaisen väärän tiedon levittämisen ja hakata muutaman tottelemattoman radiotoimittajan? Sitten pataljoona voisi marssia Pasilaan, tehdä selvää muutamasta väärämielisestä maikkarin ja ylen toimittajasta. Seuraavaksi suunta Hesarin toimitiloihin jossa hakataan muutamat vassaritoimittajat. Sitten pääministerin ja presidentin linnaan tekemään selväksi, kuka maata johtaa. Seuraavaksi bussikuljetukset Turkuun, Tampereelle jne. ja puhuttelut eri kaupunkien johtajien kanssa, ja valtuustojen tyhjennykset väärinajattelijoista kuten kepulaisista, vassareista, vihreistä ja ennen kaikkea hurreista.

Lopuksi soitto Bidenille joka postittaa Azov pataljoonan tilille muutaman miljardin Suomen onnistuneesta demokratisoinnista.”

Nyt varoitus yllä olevasta tekstistä – tekstin tyylilaji on nimeltä sarkasmi. Sarmasmissa on sekä totta että fiktiota. Totta tässä tekstissä totta oli Azovin teot, vaikka ne tapahtuivat Ukrainassa vuonna 2014. Fiktiota oli historiallisen tapahtuman kirjoittaminen tapahtuvaksi Ukrainan sijaan Suomessa. Faktaa oli Azov pataljoonan saamat rahat Yhdysvalloista. Fiktiota oli se, että pataljoona olisi saanut rahaa Suomen demokratisoinnista.

Päätä itse, haluatko lukea oikeita uutisia, vai lukijana uskot valtamedian satuja?