Monthly Archives: April 2018

UusNeuvostotähti on syttynyt

Neuvostoliitto oli tunnettu siitä, että sen mielipuolisiksi koetuille säännöille irvailtiin, naurettiin salaa.

Esimerkiksi maan johtaja, vaikkapa Breznev, saattoi kuulla ylistäviä sanoja olemuksestaan “kaikkien toteemien isä”, “kiveen hakattu johtaja” jne. Näillä sanoilla tietenkin vietiin ylistäminen niin pitkälle että jokainen tajusi vaikkapa toteemin merkitsevän pystyyn kuollutta.

Kommunistinen puolue sai kuulla runoissa niin paljon ylistystä, että sen oli vaikea ymmärtää joutuneensa pilkan kohteeksi.

Lehtimiehet pistivät vielä paremmaksi. He tekivät juttuja viljasadoista joista jokainen pystyi vatsa nälkäisenä ymmärtämään että joko luvut on hihasta revittyjä tai sitten viljelty ruoka päätyy parempiin suihin.

Lehtimiesten, runoilijoiden, taiteilijoiden, filosofien perässä hiihti sensuuri. Sensuuri oli valtava koneisto. Se nuuski pienimmätkin yksityiskohdat tekstistä. Oliko teksti hyväksyttävää tai kiellettyä. Kielletty sensuroitiin.

Nyt itse asiaan. Facebook lähestyi minua. Se ilmoitti minun ylittäneen vihapuheen rajat. Laitan tähän nyt tekstin jota yhteisö pitää niin vihapuheena että se oli pakko sensuroida.

Tuossa yllä on kuvakaappaus minun saamastani viestistä Facebookin organisaatiolta.

En tiedä kuka viestin minulle lähetti. Siis toki tiedän, hän oli SE, eli iso organisaatiokaavio, bittien ketju: Facebook, miljardien arvoinen firma. Joku kuitenkin tuossa firmassa, monitasoisessa kaaviossa istuu pallilla jossa on päässyt valtaan päättää tekstini olevan yhteisönormien vastaista vihapuhetta.

Kirjoitin tekstin pilke silmäkulmassa uutiseen jossa 16 vuotias tyttö ajoi isänsä bemarilla keittiöliikkeen ikkunasta sisälle Helsingissä.

Se oli huumoria. Sillä tarkoituksella se kirjoitin. Mutta Facebook-yhteisö oli asiasta eri mieltä. Sille se oli vihapuhetta.

Facebook ei ole ainoa yhteisö joka silmä tarkkana seuraa ihmisten huumorin tasoa. Myös hesari on ottanut minut tähtäimeensä. Tekstejäni häviää aina säännöllisesti kun kirjoitan vaikkapa sanan NATO sen kielteisessä konnotaatiossa meille suomalaisille.

Tuo teksti “Tämä todistaa…jne” (en kirjoita tekstiä kokonaan sillä syyllistyisin vihapuheeseen) oli julkaistu Iltalehden uutisen kommenttipalstalla.  Sitä ei julkaistu Facebookissa. Tai en ainakaan minä kirjoittanut tietääkseni sanaakaan Facebookkiin. Ehkä Iltalehti julkaisee sen muuallakin kuin omalla sivustollaan iltalehti.fi? Kuitenkin on outoa että  Iltalehden kommenttipalstaa sensuroi Facebook. Mahdollisesti Facebook on saanut tällaisen sensuurivallan Iltalehteen siksi, että olen kirjautunut kommenttiosioon Facebookin tunnuksilla.

Nyt itse asia: jos tuo Iltalehdessä julkaistu kommenttini on luettavissa vihapuheeksi, niin pyydän nöyrästi anteeksi siltä, jolla on valta sensuroida ihmisten puheita lehdistössä, somessa. Olisi toki mielenkiintoista tietää, onko tuo vallanpitäjä ideologisesti feministi?